tiistai 29. heinäkuuta 2014

Ready Player One

Maailma vuonna 2044 on Ernest Clinen mukaan äärimmäisen synkkä paikka. Kansa rypee saasteissa ja köyhissä oloissa kun rikas osa elää toisaalla omissa paratiiseissaan. Maailman tila on sen verran väärällään että ihmiset ovat siirtyneet kylmää todellisuutta pakoon OASIS-virtuaalitodellisuuteen. Ihmiskunnan toinen ja se iloisempi todellisuus OASIS on peliguru ja Internetin mullistajan James Halliday:n käsialaa joka kuolemansa jälkeen pyöräytää luomansa virtuaalitodellisuuden sekaisin kun Hallidayn yritys julistaa kilpailun jonka voittaja perii OASIS-järjestelmän sekä ison määrän rahaa. Kisan tarkoituksena on löytää kolme avainta jotka ovat kätketty lukemattomiin virtuaalimaailmoihin. Avaimet käyvät sitten kolmeen kätkettyyn porttiin ja lopussa odottaa pääpalkinto eli Egg. Ainoana vihjeenä James Halliday on jättänyt pääpalkinnon metsästäjille videon Anorak Invitation joka vilisee 1980-luvun populaarikulttuuriin liittyviä vihjeitä.

Kisaan hyppää mukaan slummissa asuva nuori 18-vuotias Wade "Parzival" Watts joka näkee mahdollisuuden ja jo valmiiksi 1980-luvun fanina hyppää kisaan mukaan. Vastassa on mijoonia kanssakilpailijoita, klaaneja ja Halliday:n omaisuuden perään keskittynyt korporaatio IOI joka ei kaihda äärimmäisen rumia otteita kisan aikana. Waden rinnalle lähtee neljä ystävää ja joukkio kiilaakin virtuaalikisan kärkikahinoihin. 

Ihan alkuun pitää todeta että kirja on todellinen nörttiaarre niille joille kasarin populaarikulttuuri TV-sarjoineen, peleineen ja musascene on tuttua. Clinen kirja vilisee uskomattoman määrän kasaritietoutta ja itse 1970-luvun alkupuolella syntyneenä tämä oli silkkaa nautintoa. Varsinkin kirjan kuvaamat vanhat pelit, musiikki sai aikaan jatkuvia naurunhörähdyksiä kun muisteli omia 80-90-lukujen peli- ja musakokemuksia. Unohtamatta kirjan loputtomia elokuvaviittauksia. Itse teknologialalla työskentelevänä aloin tarkastelemaan nykyistä maailmanmenoa ja väkisinkin huomasi samanlaatuisia teknologisia kehityskaaria. Nykyiset isot teknologiayritykset ovat jo aloittaneet kiihkeän kilpailun puettavista järjestelmistä (wearable technologies) ja tuoreimpana mullistuksena on Facebookin alkuvuodesta ostama Oculus Rift joka on tällä hetkellä "se" odotetuin virtuaalilasien rakentaja. Sony ja Samsung ovat kisassa mukana omilla tuotteillaan. 

Tämän(kään) kirjan osalta ei tule yllätyksenä että Ernest Cline on jo rahastanut Hollywoodin koneistoa ja kirjan elokuvaoikeudet on jo myyty. Seuraava on sitten Chine Miévillen Toiset joka oli myös mielenkiintoinen tuttavuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.